نچاق

وقتی بیمارباشی مادر بزرگه بگه نچاق و تو بگی نناق

نچاق

وقتی بیمارباشی مادر بزرگه بگه نچاق و تو بگی نناق

روز های زیبا سلام

 دعای روز نهم ماه مبارک رمضان :اَللّهُمَّ اجْعَلْ لى فیهِ نَصیباً مِنْ رَحْمَتِکَ الْواسِعَةِ وَاهْدِنى فیهِ لِبَراهینِکَ السّاطِعَةِ وَخُذْ بِناصِیَتى اِلى مَرْضاتِکَ الْجامِعَةِ بِمَحَبَّتِکَ یا اَمَلَ الْمُشْتاقینَ.

نه روز روزه گرفتیم و گرمای هوا نتوانست نگران مان کند که سنگ کلیه مبتلا میشیم.چرا؟ 

چون ما نیاز داریم عابد باشیم. 

چون آرزو داریم خداوند از ما راضی باشد. 

چون تعلق به پروردگار آرامش مان می دهد. 

اگر گرسنگی و تشنگی در روز های بلند میتواند ما را به خدا نزدیک کند. 

میتواند ما را در خیل عبادت کنندگان قرار دهد  

چه باک؟   

وقتی به اورژانس بیمارستان شریعتی رجوع میکنم می بینم بسیاری مبتلا به سنگ کلیه شده اند 

چرا؟ 

خب بدن در بیست و چهار ساعت به دو لیتر آب احتیاج دارد 

آب که خورده نمی شود 

غذای گوشتی هم خورده می شود 

این وظیفه متخصص تغذیه است که بگوید روزه میگیری چه بخور 

و چرا 

چایی غلیظ اگزالات دارد 

گوشت سنگ اوراتی می سازد 

کلسیم و اگزالات و اوره مشکل سنگ سازی در کلیه.. 

پس انظر الی طعامک 

به آنچه میخوری توجه کن 

نباید این عبادت شیرین که تو را در خیل عبادت کنندگان رقم می زند 

سلامت جسمانی تو را تهدید کند 

غلغلک روانی با آسیب جسمانی 

جسمی که قفس روح توست 

و میتواند تو را موفق با درک شیرینی های معنوی کند 

آسیب ببیند 

وظیفه مادرانی که غذا تدارک می بینند 

هم کم نیست 

مادری که خلیدن خار به کف پای فرزند را بر نمی تابد  

چگونه با صحنه ای مواج شود 

که فرزند از شدت درد به خود می پیچد و تهوع و استفراغ دارد 

رد شدن سنگ از حالب 

به قدری دردناک است 

که پزشکان با درد زایمان ... 

اما میدانم زیباست وقتی می بینی 

کودکانی روزه گرفتند که ممکن نبود بتوانی بهانه گیری شان را نهایتی بدانی. 

جوانانی روز ه گرفتند که... 

پیر هایی همچنان روزه ها را گرفتند که... 

واین زیباترین صحنه ایست که فرصت تماشایش در این ماه فراهم است 

 

پی نوشت:

پروسه سنگ سازی مجموعه وقایعی است که منجر به فوق اشباع (supersaturation ) نمک هایی می گردد که در تشکیل سنگ دخالت دارند.
فوق اشباع نیز باعث تشکی هسته اولیه و کریستالهائی می گردد و تجمع آنها منجر به تشکیل سنگ می شود که این عوامل در ایجاد سنگ مهمند.
عدم مصرف آب – تعرق زیاد – مصرف نمک فراوان – عوامل ژنتیکی و سابقه فامیلی – مصرف داروها - تغییرات PH ادرار - رژیم غذایی - عفونت های ادراری و شغل های بی حرکت مثل کارمندان و رانندگانی که مدت زیادی ثابت روی صندلی می نشینند و همچنین مناطق جغرافیایی جز عوامل سنگ ساز هستند .

2- میزان املاح موجود در آب چقدر در ایجاد سنگ کلیه تاثیر دارد؟

زیاد اعتقادی به املاح موجود درآب برای سنگ سازی نیست ولی گرچه سختی آب را گاهی اوقات مطرح می کنند اما مهم است که آب هرچقدر سنگینی و املاح دارباشد مصرف کردن آن بیشتراست از مصرف نکردن آن .

3- کسی که یکبار دچار سنگ کلیه شد آیا امکان دارد دوباره کلیه شروع به سنگ سازی نماید؟

50% افرادی که سنگ کلیه دارند و درمان می شوند بعد از 10 سال احتمال عود سنگ در آنها زیاد هست .

4- درمان های سنگ کلیه بر چند قسم است؟

درمانهای سنگ کلیه مختلف و بستگی به نوع سنگ دارد که ازبین آنها باید به:
- درمانهای طبی و اقدامات عمومی که تمام عواملی که در تشکیل سنگ دخالت داشته اند را باید برعکس کرد.
- درمانهای سنگ شکنی برون اندامی و درون اندامی
- درمانهای جراحی
- درمانهای لاپاراسکوپی را نام برد.

اقدامات عمومی
1- مصرف مایعات فراوان بخصوص یک تا سه ساعت بعد از غذا
2- محدودیت مصرف پروتئین ها
3- محدودیت مصرف نمک ها
4- مصرف غذاهای حاوی پتاسیم
5- محدودیت مصرف غذاهای حاوی اگزلات
6- درمان عفونت های ادراری
7- محدودیت مصرف کربو هیدراتها
8- چربیهای ماهی که اسید ایکوزاپنتانوتیک موجود در روغن ماهی مفید است .
9- تغییر PH ادراری
10- عدم مصرف بعضی از داروها و مصرف داروهای دیگر
11- عدم مصرف ویتامین ها

پیشنهاد مصرف مایعات فراوان با هدف ادرار بیش از 2 لیتر در 24 ساعت که باید مصرف مایعات بیش از 3 لیتر باشد.

5- چند نوع سنگ کلیه از نظر جنسی داریم ؟

- سنگ های اگزولات کلسیم و فسفات کلسیم
- سنگ های اسید اوریکی
- سنگ های عفونی
- سنگ های سیستنی و سنگهای گرانیتی

6- از عوامل ایجاد تنگی مجاری ادراری کدام مورد را می توان نام برد؟

عامل تنگی ثابت ماندن سنگ در حالب ها بیش از 2 ماه را مطرح می کند.

7- سنگ کلیه بیشتر در خانمها شایع است یا در آقایان چرا؟

در آقایان 2 تا 3 برابر خانمها سنگ سازی دارند که به نظر می رسد وجود هورمون مردانه تستوسترون بی تاثیر نباشد .
هورمون های جنسی زنان بیشتر کمک می کنند در گشاد شدن حالب ها که به دفع سنگ کمک می کند ضمن اینکه طول حالب در خانمها بیشتر است .

8- افراد مبتلا به سنگ کلیه با توجه به نوع سنگی که دارند چه رژیم غذایی به آنها توصیه می شود ؟

سنگ کلیه اسید اوریکی : رژیم کم پروتئین ، مصرف سیترات ، مصرف آۀوپرنیول و تغییر PH ادرار ، مصرف مایعات فراوان
سنگ های سیستنی : مصرف مایعات فراوان – قلیایی کردن ادرار ( تغییر Ph ) ، محدودیت نمک ، استفاده از داروهای موثر مثل D پن سیلاین
سنگ های عفونی : درمان عفونت ، مایعات فراوان ، درمانهای جراحی
سنگ اگزلات کلسیم: مایعات فراوان ، کاهش مصرف اگزلات و کلسیم ، کاهش مصرف تنقلات ، رژیم کم نمک و مصرف هیدروکلرو بتازید
بعضی از مواد مصرفی روزانه در غذا مانند مرکبات ، چغندر ، کاکائو ، اسفناج ، قهوه ، کوکاکولا(نوشابه سیاه ) دارای مقادیر قابل توجهی اگزالات بوده یا اینکه موادی دارند که در بدن به اگزالات تبدیل می شود که اگزالات بالا یکی از عوامل تشکیل سنگ های کلیوی است.

نکات پایانی :

در مورد کلسیم غذا صحبت های ضد و نقیضی شده مصرف زیادی آن سبب دفع زیاد کلسیم ادرار می شود که خود عامل سنگ سازی است از طرفی مطالعه ای که روی 45000 بیمار به مدت4 سال شده نشان می دهد که مصرف کلسیم غذا باعث دفع اگزالات ادرار می شود که از سنگ سازی جلوگیری می کنند و در مطالعه ای در بیماران سنگ ساز بیشتر از شیر استفاده شد بین یک تا چهار لیوان در روز دیده شده بیمارانی که روزی 4 لیوان شیر مصرف می کنند کمتر سنگ میسازند که خود محدودیت رژیم کلسیمی را رد می کنند بخصوص در سن بالا که بیماران دچار پوکی استخوان هم هستند . فقط بر حسب نوع سنگ می توان به بیماران گفت اگزالات – فسفات – پروتئین و نمک کمتر مصرف نمایند.


چای داغ و تازه مقدار بالایی اگزالات دارد بهتر است افراد از چای سرد – کم رنگ که اگزالات آن از بین رفته استفاده نمایند.
آب مصرفی نیاز نیست جوشیده باشد به خاطر املاح مفیدی که دارد و دربدن مصرف می شود یا اینکه سبک یا سنگین بودن آب مطرح نیست قفط بیماران سنگ ساز باید آب فراوان بنوشند حتی در شبها و بهترین زمان نوشیدن آب تا سه ساعت بعد از خوردن غذا است که هسته اولیه سنگ شروع به رسوب می کنند و سنگ سازی آغاز می شود بهتر است بگوییم مقدار دفع ادرار فرد سنگ ساز باید بیشتر از 2 لیتر در 24 ساعت باشد در مورد مصرف گوشت قرمز یا سفید تفاوتی در بین وجود مقدار پروتئینی ، آن نیست که بعضی می گویند باید کمتر از 90 گرم پروتئین مصرف کند که فکر نمی کنم هیچ ایرانی چنین رژیمی داشته باشد .

(هر 100 گرم گوشت مرغ – 20 گرم پروتئین دارد و هر 100گرم گوشت قرمز – 18 گرم پروتئین دارد.) پس تقریبا در هر وعده غذا باید حدود 500 گرم گوشت مصرف کرد تا به مقادیر مورد نظر برسد البته نباید نادیده گرفت همراه گوشت موارد دیگری مثل نان و حبوبات و غیره مصرف می شود که آنها م پروتئین دارند و از مقدار پروتئینی موجود باید کم شود ( اما مصرف گوشت ماهی و روغن ماهی را در اسکیموها که سنگ کمتری دارند بهم ربط می دهند. )

در مورد مصرف لبنیات (شیر وکره ) را می توانند مصرف کنند اما در مصرف ماست ( در شرایط عادی حدود 5 گرم 100% پروتئین دارد ولی ماست کیسه ای 59% ، کشک 70% گرم پروتئین دارد.) دوغ و پنیر آب بیشتر بنوشند.

گرچه در مورد مصرف ویتامین C و تغییرات PH ادرار هم گزارشاتی وجود دارد که مصرف آ ن بی فایده نیست .

اما پایین بودن PH ادراری در صورتیکه محدودیت پروتئین های جانوری همراه با تجویز سیترات پتاسم باشد مفید است و از سنگ سازی جلوگیری می شود و مهمترین عامل جلوگیری از سنگ PH ادرار است که اگر PH ادراری آنها قلیایی است آنرا اسیدی کنند و نکته مهم دیگر وجود عفونت ادراری نداشته باشد.

مسئله دیگر شغل است بخصوص مشاغل کارمندی ، راننده ها و افراد پشت میز نشینی که تحریک ندارند و یکی از عوامل سنگ سازی بی حرکتی است که اینگونه افراد باید فعالیتهای دیگری در حین انجام وظیفه داشته باشند یا حتی در بین ساعات تحرک و مقدار مصرف مایعات را بالا ببرند.
۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸۸ 

سنگ‌ کلیه‌ ( kidney stones )
احمدرضا مقدم:«مردى ۳۸ ساله به اورژانس مراجعه کرده است. او به شدت بى قرار است، فریاد مى کشد و آرامش ندارد، درد بسیار شدیدى در پهلوها احساس مى کند. اصلاً نمى نشیند و مرتب در حال حرکت است، گاهى به زمین و زمان بدو بیراه مى گوید، عرق کرده است و حالت تهوع دارد و از هر کسى براى کاهش دردش کمک مى طلبد.»

اکثر ما با چنین بیمارانى، برخورد داشته ایم و یا چنین حالت هایى را تجربه کرده ایم. سنگ کلیه یکى از بیمارى هاى شایع در اکثر کشورهاست. بیشترین شیوع در گروه سنى ۱۸ تا ۴۵ سال دیده مى شود. معمولاً بزرگسالان بالاى ۳۰ سال از هر دو جنس (زن و مرد) را مبتلا مى سازد اما در مردان ۵ تا ۱۰ برابر شیوع آن بالاتر است. میزان بروز سنگ هاى کلیوى در کشورهاى توسعه یافته بیشتر است که به دلیل مصرف زیاد پروتئین حیوانى همراه با رژیم غذایى کم فیبر است. سنگ کلیه از نظر اندازه، از یک دانه شن تا حدود یک توپ تخم مرغى متغیر بوده و ممکن است منفرد یا متعدد باشد.

سنگ هاى کلیوى بر اساس ترکیب سنگ ها به انواع مختلفى تقسیم مى شوند. سنگ هاى کلسیمى، شایع ترین نوع هستند و حدود ۷۵درصد کل سنگ ها را تشکیل مى دهند. شایع ترین نوع سنگ هاى کلسیمى، «اکسالات کلسیم» است. انواع دیگر سنگ هاى کلیوى، سنگ هاى «اسید اوریکى»، «سیستئینى» و «شاخ گوزنى» است.
بیماران مبتلا به سنگ هاى کلیه معمولاً با دوره هاى درد شدید و پیچشى (متناوب) که هر چند دقیقه یک بار مى گیرد و ول مى کند، مراجعه مى کنند. درد معمولاً ابتدا در ناحیه پهلوها و پشت، درست پایین دنده ها، ظاهر مى شود که به تدریج به کشاله ران و ناحیه تناسلى انتشار مى یابد و با دفع سنگ درد بیمار متوقف مى شود.


بیماران به دلیل فعالیت دستگاه عصبى خودمختار (سمپاتیک) پوست سرد، تعریق و حالت تهوع دارند. اکثر بیماران خون در ادرار دارند که ممکن است میکروسکوپى باشد و تنها با آزمایش ادرار مشخص شود یا کاملاً ادرار، کدر یا تیره به نظر آید.
چهل درصد بیماران مبتلا به اولین حمله سنگ کلیه در عرض ۲ تا ۳ سال دچار یک حمله مجدد مى شوند و ۷۵ درصد مبتلایان نیز در عرض ۷ تا ۱۰ سال دچار عود مى شوند. به این دلیل پیشگیرى، مهمترین درمان است. تمام بیمارانى که دچار اولین حمله سنگ کلیه مى شوند باید حدود ۳ لیتر مایعات و عمدتاً آب خالص بنوشند تا حداقل ۲ لیتر ادرار در روز ایجاد کنند. در طول شب نیز حتماً باید مایعات مصرف شود چون در این دوره، غلظت ادرار، حداکثر است. مصرف پروتئین حیوانى و میزان مصرف روزانه نمک، باید کاهش یابد و مشخص شده است این دو تعدیل غذایى، خطر سنگ هاى کلیوى عودکننده را کاهش مى دهند. در صورت وجود سنگ هاى کلسیمى باید از مصرف زیاد شیر و فرآورده هاى لبنى اجتناب شود. عوامل خطرزاى سنگ هاى کلسیمى، ۱- حجم کم ادرار، ۲- مصرف زیاد پروتئین هاى حیوانى، ۳- رژیم غذایى نامتناسب (مصرف بیش از حد کلسیم)، ۴- پرکارى غده پاراتیروئید، ۵- در بستر افتادن طولانى مدت به هر دلیل، ۶- سوء مصرف الکل و برخى بیمارى ها و داروها است.
مصرف بیش از حد غذاهاى غنى از اکسالات مانند چاى، کوکاکولاها، آب پرتقال، اسفناج و بادام زمینى باعث افزایش جذب گوارشى «اکسالات» و ایجاد سنگ هاى «اکسالات کلسیم» مى شود.

سنگ هاى اسیداوریکى نیز در اثر رسوب اسید اوریک در ادرار به وجود مى آید. بیمارانى که نقرس دارند و یا به هر دلیلى تولید اسیداوریک در آنها بالا است در معرض خطر این سنگ ها هستند. اکثر سنگ هاى کلیوى (حدود ۹۰درصد)، خودبه خود دفع مى شوند، دفع یک سنگ به اندازه و محل آن بستگى دارد. سنگ هاى حالب (لوله هاى عضلانى باریکى که ادرار را از کلیه به مثانه منتقل مى کنند)، اگر کمتر از ۴ میلى متر باشند، در عرض یکسال دفع مى شوند اما احتمال عبور سنگ هاى ادرارى با اندازه بیش از ۸ میلى متر، بسیار کم است. سنگ هاى بین این دو اندازه که از طرفى قابلیت ورود به حالب را داشته و از طرف دیگر به اندازه کافى کوچک نیستند تا عبور آنها از حالب به آسانى صورت گیرد، درد شدیدى ایجاد مى کنند. البته این سنگ ها معمولاً طى چند روز دفع مى شوند. چنانچه حرکت سنگ متوقف شده و باعث انسداد ادرارى گردد، مداخله جراحى نیاز است. علائم انسداد ادرارى، تب و درد مقاوم که به مسکن جواب ندهد نیاز به اقدام جراحى دارد. البته تشخیص این موارد بر عهده پزشک است.
براى تشخیص سنگ کلیه از آزمایشات و تصویربردارى هاى مختلف استفاده مى کنند. در ابتدا یک آزمایش ادرار براى تعیین PH ادرار، مشخص کردن خون در ادرار و رد کردن عفونت، انجام مى شود. رادیوگرافى ساده شکم تصویربردارى از کلیه با تزریق داخل وریدى ماده حاجب (IVP) (در این حالت ماده حاجب از کلیه ترشح مى شود و مى توان لگنچه کلیه و مجارى ادرارى را مشاهده کرد) از دیگر اقدامات تصویرى براى تشخیص سنگ کلیه است. در بیمارانى که از نظر شغلى یا تغذیه اى در معرض خطر بالاى عود هستند، ۶ تا ۸ هفته بعد از اقدامات اولیه و پیشگیرى، دو نوبت ادرار ۲۴ ساعته جمع آورى مى شود تا بر اساس آن، نوع سنگ را مشخص کنند و درمان لازم را به کار برند.
در شروع حاد حمله سنگ کلیه، مهمترین اقدام درمانى، کاهش درد است. داروهاى ضداسپاسم براى شل کردن عضلات حالب و کمک به دفع سنگ، مفیدند. بسته به نوع سنگ، داروهایى به منظور متوقف کردن رشد سنگ هاى موجود یا تشکیل سنگ هاى جدید، ممکن است تجویز شود. در مورد سنگ هاى بزرگترى که خودبه خود دفع نشده و باعث ایجاد عوارض، عفونت، یا درد شدید شده اند، اقدامات درمانى تهاجمى و جراحى به منظور حذف آنها لازم است. برخى از اقدامات درمانى تهاجمى عبارتند از: حل کردن سنگ به طریق شیمیایى، درآوردن سنگ با آندوسکوپ، خارج کردن سنگ از طریق پوست، سنگ شکنى با کمک امواج ماوراى صوت از خارج بدن (ESWL) و در صورت نیاز جراحى باز است.
بیماران مبتلا به سنگ کلیه باید از موقعیت هایى که در آنها بروز درد شدید ممکن است خطرآفرین باشد، مانند بالا رفتن ازپلکان و کار بر روى داربست، دورى کنند. در صورت شروع حمله به فعالیت خود ادامه دهید و اصلاً استراحت نکنید، چون فعالیت و حرکت به دفع سنگ کمک مى کند.

حتماً رژیم غذایى خود را بر اساس نوع سنگ تشخیص داده شده، تغییر دهید، در مورد همه انواع سنگ کلیه، نوشیدن روزانه حداقل ۱۳ _ ۱۰ لیوان (۳ لیتر) مایعات و بیشتر از همه آب خالص، ضرورى است. رژیم غذایى کم پروتئین (حیوانى) و کم نمک، کم چربى و پرفیبر توصیه مى شود.

نظرات 6 + ارسال نظر
ماریا یکشنبه 8 شهریور‌ماه سال 1388 ساعت 10:42 ق.ظ http://negahekhodemani.blogfa.com/

سلاممممممممممممممممممم
حال شما...
نیستی بابا کم پیدایی؟
ما نیایم شما هم سری نمی زنید...:(
نماز و روزه هاتون قبول...
ما رو که دعا م یکنید...

Hamid یکشنبه 8 شهریور‌ماه سال 1388 ساعت 07:58 ب.ظ

در تمام زندگی سه چیز بدجور توی پاچه‌مان رفت: ازدواج، انقلاب، اسلام
26 minutes ago from web
Hamid

مگنولیا سه‌شنبه 10 شهریور‌ماه سال 1388 ساعت 10:35 ق.ظ http://www.rozegareman1361.persianblog.ir

التماس دعا مامان مهربونم...

اکبر سه‌شنبه 10 شهریور‌ماه سال 1388 ساعت 03:57 ب.ظ http://akbar13.com

سلام
مطلب کاملی در مورد سنگ کلیه نوشته بودید. خیلی خوب بود.
البته من بیشتر برای مقابله با این معضل با ما الشعیر و عرق خارشتر موافقم واقعا این دو تا معجزه میکنند.
امیدوارم که روزهای خوبی در پیش داشته باشید.

ای بهشتی بانو چهارشنبه 11 شهریور‌ماه سال 1388 ساعت 01:54 ق.ظ

این کجایش زیباست که تو شاهد گرسنگی بچه ها باشی و اسمش را بگذاری عبادت؟؟؟!!!!!!!.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ!!ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
( کودکانی روزه گرفتند که ممکن نبود بتوانی بهانه گیری شان را نهایتی بدانی)

.

برا مامانا - از زیتون جمعه 13 شهریور‌ماه سال 1388 ساعت 06:03 ق.ظ

کنجکاو شدم بدانم چکاره شده. پرسیدم. با خنده ی شنیعی گفت در کار کامپیوتر است. فکر کردم شرکت کامپیوتر باز کرده. گفتم مبارک است. اما نفهمیدم چرا آنطوری می خندید. گفت خود کامپیوتر که نه. داخلش. گفتم آهان، اجزاء و لوازم کامپیوتر؟ گفت نه. کارمان اینست که صبح تا شب در اینترنت می چرخیم. وبلاگ می زنیم، کامنت می نویسیم، وبلاگ هک می کنیم، صدها آی دی می سازیم، بالاترین به هم می ریزیم. آی دی شناسایی می کنیم. اهل وبلاگ که حتما هستی؟ آب دهانم را قورت دادم گفتم نه. وبلاگ چی هست؟ گفت آهان تو توی شرکت هم فقط یاهو مسنجر بلد بودی (خودش را یادش نیست که حتی نمی دانست کامپیوتر چه جوری روشن می شود). گفتم یعنی برای این کار حقوق می گیری؟ عینکش را برای اولین بار برداشت و گفت پس چی؟ از حالت جدید چشمانش ترسیدم. از ولعی که برای قدرت داشت همیشه می ترسیدم. دوستش دستش را کشید. اما او ادامه داد که خیلی وقت است که متوجه شده اند (؟) اینترنت یکی از حساس ترین مواضع ضد انقلاب است و باید شبانه روز فعالیت کرد تا مواضع دشمن را یکی یکی تسخیر کرد. گفت تو اگر دنبال کار می گردی بگو؟ می توانم استخدامت کنم. خیلی ها را استخدام کرده ام. چشمکی زد، البته قبلش باید یک کلاس های عقیدتی برایت بگذارم. گفتم خیلی ممنون. حسابی مشغول بچه داری و شوهرداری ام. با قهقهه ای گفت شما دیگر چرا خانوم فمینیست؟ و خیلی خودمانی اضافه کرد حالا بیا با هم برویم به کافی شاپ فلان (اسم یک کافی شاپ گران را آورد) چیزکی بخوریم. چند روز قبل هم با خانوم فلان رفتیم همانجا (یکی از دختران خیلی خوشگل اداره سابق) دیگر آمپرم داشت بالا می رفت... گفتم خیلی ممنون شوهرم! نگران می شود

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد