نچاق

وقتی بیمارباشی مادر بزرگه بگه نچاق و تو بگی نناق

نچاق

وقتی بیمارباشی مادر بزرگه بگه نچاق و تو بگی نناق

فیدبک

 دیروز قرار بود راجع به ارتباط درمانی برای دانشجویان و پرسنل بیمارستان مطالبی را بیان کنم.خب اینجوری شروع کردم.
همه در تلاش اند که از خود اثری خلق کنند و پس از خلق اثر ٫منتظر عکس العمل دیگران نسبت به آن اند .پس نیت میکنیم٫ اقدام میکنیم٫ پیامی را با کد ها و نشانه هایی که بین ما و گیرندگان پیام مشترک باشه ارسال میکنیم و سخت چشم به راهیم ببینیم به هدف زده ایم یانه؟و این را گیرنده پیام مان به ما نشان مید هد.اگر گیرنده پیام ما کر و کور و خنگ و یا نا آشنا به سیتم کد گذاری باشد فید بک دریافت نمی شود.و چشم انتظاری ما را پایانی نیست.گاهی افراد ادراک شون به اندازه ما نیست و یا ذهن شان جایی دیگر درگیر است(آدم گرسنه دین و ایمون نداره/) پس فرستنده پیام چقدر باید تلاش بکند تا مخاطب اش را به ادراک همسان خود برساند.
((؛ادراکات انسانها عکس گونه از واقعیت ها نیست بلکه هر انسان ادراکات خاص خود را دارد که تحت تاثیر عوامل متعددی اس از جمله شخصیت/سن/جنس/آمادگی   قبلی/....و...و...و...و...و....؛))
.بعضی پیام ها از آن چنان بار هیجانی بر خوردارند که قبل از اینکه فید بک داده شوند منفجر میشوند.همه ما آدما آرزومندیم اگر در پس یک دیوار سنگی هم نشستیم و صحبت کردم به ناگاه از دل سخت سنگ جوابی به در آید و ما را دچار شادی زاید الوصفی کند .
(همانند انعکاس صدای خودمان در کوه که علیرغم....خوشحالمان میکند.)
چه بسیار پیام ها که خوب کد گذاری نمی شوند چه بسیار پیام ها که کانال عبور ندارند و چه بسیار پیام ها که با وجود خوب کد گذاری شدن و عبور از کانال ارتباطی و رسیدن به گیرنده بدون فید بک باقی می مانند.
گیرنده های بیمار.خودشیفته/بدبین/خود بزرگ بین/دارای سیستم ارزشی متفاوت به پیام های دریافتی وقعی نمیگذارند و این باعث اندوه و درد فرستنده پیام می شود
درس معلم ار بود زمزمه محبتی /جمعه به مکتب آورد طفل گریز پای را
یا ........................................حکایت بر مزاج مستمع گوی  /  اگر خواهی که دارد با تو میلی
این دو تا شعر برای ما تعیین تکلیف می کند چگونه عمل کنیم که باعث تاثیر بر گیرنده پیام بشود.
از جمله مطالبی که درین جلسه مورد گفتگو قرار گرفت تاثیر فرهنگ مشترک بر ارتباط بود.
فرهنگ و خرده فرهنگ ها  ارتباط افراد بشر را تحت تاثیر خود دارد .حال فرهنگ شامل چی هست؟مذهب هایی در راستای هم(ادیان ابراهیمی مثال خوبیست برای ادراک  اینکه چرا مسلمان و یهودی و مسیحی ها/در مقابل کفار و بی دین ها میتوانند بهتر با هم کنار بیایند) زبان مشترک(زبان؛ اشاره ؛در تمامی جهان بین انسانها مشترک است و زبان بدن/لمس) و آیین ها و رسوم مشترک(سوگ بر سیاوش در شاهنامه و سوگ بر حسین ع در شیعه)
چنانچه فرهنگی جهانی باشد ابنا بشر در ارتباط برقرار کردن با هم چندان  مشکلی ندارند .سیستم ارزش ها .طبقه اجتماعی و اقتصادی و تحصیلات از عوامل موثر بر ارتباط  اند.بگذریم که هر کدام اینها را نیز باید بشکافیم.
از مهارتهایی در ارتباط سخن گفتیم؛ مهارت های توجه؛که بررسی ارتباط غیرکلامی  است ومهارتهای کلامی شامل تکنیک های تسهیل کننده ارتباط
و تعدادی تکنیک تسهیل کننده ارتباط را بر شمردیم.
۱-دادن اطلاعات/حتی کلاغ خبر چین هم میدونه به شزطی محبوبیت داره که اخبار  جدیدتر را گزارش کنه . .آی ایها الناس اگه می خواهید محبوبیت به دست آورید هشیار و بیدار باشید و جدیدترین اخبار را به دست آورید و به سمع همگان برسانید .اینجاست که بعضی به خود می آیند و محبوبیت خود را فدای مصلحت عامه می کنند و بعضی اخبار را که به زعم خودشان جز دردسر حاصلی ندارد سانسور می کنند و از نشر آن خود داری می کنند به امید آنکه اجر بزرگتری از محبوبیت به دست آورند که البته بعضی دل نگرانی های بیهوده هم در این پروسه انسان را به احتیاط بیش از حد فرامیخواند.
بگذریم
۲-تکنیک؛ ایجاد شک و تردید؛ می تواند روند ارتباط را تسهیل کند.
چه بسیار از ما که چنان به امنیت خاطر نیازمندیم که دوست داریم کسی در ما ایجاد شک کند .
با ناراحتی می گوییم که مطلع شده ام که....................در جواب می شنویم بعید است امکان ندارد . با خوشحالی می گوییم راستی؟ای کاش تو درست بگویی.
دختر مان از همسرش گلایه می کند مادر مرد زندگی من ........میکند.علیرغم اینکه می دانیم درست است و از اشکال داماد خود مطلع ایم چون دارای فرزندانی هست که پاشیده شدن زندگی سرنوشت شان را به تباهی میکشاند به دخترمان می گوییم بعید است مادر .ایشون اینگونه ها که شما فکر میکنید نیستند و این خود ما هستیم که در دل آشوبی را تحمل میکنیم .بعد ها دخترمان از ما به عنوان مادری یاد می کند که با تدبیر و دور اندیشی زندگی دختر خود را نجات داد و هرگز ما را در جبهه دشمن قرار نمی دهد.
۳- تکنیک؛ بیان مشاهدات؛
ای بسا چیز هایی که می بینیم ولی راجع به آن سوآلی نمی کنیم در حالیکه چنانچه بیان کنیم آنچه را شاهد بودیم مورد تقدیر قرار می گیریم .؛؛می بینم تازگی ها .......شده جالب است؛؛
و چه بسیار خوشحال می شود آن کس که مورد مشاهده مان قرار گرفته.
۴-سکوت
از موفق ترین تکنیک های تسهیل کننده ارتباط است.گرچه
دو چیز طیره عقل است لب فرو بستن به وقت گفتن و گفتن به وقت خاموشی.و لی سکوت  اختیار کردن زینتی محسوب می شود .گویند اگر هیتلر توانست سخنران شود دوست سراپاگوش اش بود که چندان تمایلی به حرف زدن نداشت بلکه ترجیح می داد گوش کند.
چه اندک اند گوش کنندگان در بین خانم ها
زن با حق مادرزادی گوینده بودن آفریده شده و مرد با حق ماادرزادی ساکت بودن و شنونده بودن.
گاهی مردان سکوت زن را وحشت برانگیز تر از صحبت کردن اش می یابند گرچه بارها گفته اند چه نیکو زینتیست سکوت برای زن و چه کم مورد استفاده زن است سکوت.
۵-تکنیک بیان مجدد
آنچه را می شنوی به بیانی دیگر و با عبارتی متفاوت به گوینده پیام بازگردان تا بداند با گوش جان شنیده ایی آنچه را او گفته است.
۶-کاوش که البته با فضولی در امور شخصی دیگران از زمین تا آسمان تفاوت دارد ولی برای احاطه بر موضوع مورد بحث طرفین ضرورت فراوان دارد.
۷-مقایسه موقعیت ها و شرایط/آیا تغیرات زمان و مکان در شکل گیری و یا شدت بخشیدن به حادثه چقدر موثر بوده است.وادار نمودن دیگران به مقایسه ایی در قالب یک پژوهش و تحقیق محدود و غیر رسمی  با حذف عوامل موثر بر ....و بدون آن عوامل
۸-قرار دادن وقایع به ترتیب پشت سر هم/از آنجا رابطه علت و معلولی هست بین حوادث علت را بشناسیم و معلول را تخم مرغ یا مرغ کدام علت کدام؟
۹-روشن سازی آن چه را شنیده اید تا اطمینان حاصل کنید آیا هدف گوینده نیز همان بوده؟که شما دریافتید و یا از زمین تا آسمان تفاوت است بین آنچه او گفته و شما شنیده اید.
۱۰-استفاده از کلمات و  اصواتی  همانند اوهوم... بله .......خب .....دیگه...... ؛ ادامه بده     ....بله ....گوشم با شماست
۱۱-جمع بندی آنچه تا به حال شنیدید در قالب یک کل جمع و جور و زبده که تازگی خاصی به اون بخشیدید خب پس گفتید....و....و.....دیگه چی؟
۱۲-
۱۳
۱۴
۱۵والسلام
متن بالا را به دوست خوب قدیمی ام؛ ابی؛ تقدیم میکنم که در پاسخ آخرین پیام من در روز گذشته فید بک زیبایی داشت .گه تو وبلاگ خودش نوشته
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد